Apua! Mitä tehdä, jos…

… kissa, koira tai muu lemmikki katoaa?

Ilmoita mahdollisimman pian eläinsuojeluyhdistykseen, löytöeläintalolle tai koiran ollessa kyseessä myös poliisille. Voit ilmoittaa myös paikallisradiossa ja -lehdessä, samoin asuinalueesi yleisillä ilmoitustauluilla (esim. kaupoissa), sekä internetissä: www.karkurit.fi ja www.karkulaiset.fi. Näin menetellen eläimellä on hyvät mahdollisuudet löytyä.

Siruta lemmikkisi ja rekisteröi siru esimerkiksi Turvasiru-palveluun. Pidä lemmikilläsi pantaa, jossa on puhelinnumerosi. Huolehdi lemmikkisi turvallisesta ulkoilusta. Kissaa ei ole turvallista päästää vapaasti ulkoilevaksi kaupungeissa eikä taajama-alueilla tai vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilla.


… löydät kodittoman tai karanneen kissan tai koiran?

Ota eläin talteen jos suinkin pystyt ja tutki onko sillä pantaa, jossa on yhteystietoja. Tarkasta myös onko kissalla tatuointi. Ellet tavoita omistajaa, ilmoita eläimestä eläinsuojeluyhdistykselle. Kissan ollessa kyseessä: jos et pysty ottamaan kissaa sisätiloihin, niin ruoki sitä ulos, jotta se pysyisi paikallaan, ja näin se olisi helpompi saada turvaan eläinsuojeluyhdistyksen tiloihin.


… epäilet eläinrääkkäystä, huonoa eläintenpitoa tai heitteillejättöä?

Eläinrääkkäys ja heitteillejättö ovat lain mukaan rangaistavia tekoja. Joutuessasi todistamaan eläinrääkkäystä, yritä ensimmäiseksi puuttua siihen itse ja keskeyttää tilanne. Ilmoita eläinrääkkäystapauksesta viipymättä viranomaisille tai vapaaehtoiselle eläinsuojeluvalvojalle tai eläinsuojeluyhdistykselle, joka voi auttaa sinua selvittämään asiaa eteenpäin. Samoin voit toimia epäillessäsi epäkohtia eläimenpidossa tai heitteillejättöä. Eläinsuojelulain toteutumista valvovia viranomaisia ovat poliisi, kunnaneläinlääkärit, valvontaeläinlääkäri sekä terveystarkastaja.

 

 

© 2013 Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistys - Jokimaankuja 4, 15700 LAHTI. Puh. 03-7811 543